O Seriji Kako Vrijeme Prolazi

Kako vrijeme prolazi

Öyle Bir Geçer Zaman Ki (2010.)

Kako vrijeme prolazi (Öyle Bir Geçer Zaman Ki) je saga o Osmanu, koji priča o svojoj obitelji, nepovratnim trenucima  i povijesnim previranjima.

kako_vrijeme_prolazi

Ukupno sezona: 3
Ukupno epizoda: 79

Zemlja proizvodnje: Turska

Scenarij: Coşkun Irmak
Redatelj: Zeynep Günay Tan

 

Uloge:

Erkan Petekkaya (Ali Akarsu)

Erkan_Petekkaya_tGlava obitelji, pomorac. Strog otac koji nije pretjerano mario za svoju obitelj i djecu. Stalno se vraća u njihove živote te propušta njihove mnogobrojne životne trenutke. Kada se bezglavo zaljubi u fatalnu Nizozemku Caroline, između obitelji i ljubavnice, Ali se odluči za ljubavnicu.

Ayça Bingöl (Cemile Akarsu)

Ayca_Bingol_tAlijeva žena. Čvrsta i divna osoba puna ljubavi za svoje četvero djece. Sama ih je podigla te se uspješno nosi s velikom odgovornošću. Kada sazna da je njezin suprug vara Džemile se sruši cijeli njezin svijet. No ona mora ostati hrabra radi svoje djece.

Yıldız Çağrı Atiksoy (Berrin Akarsu)

Yldz_Cagr_Atiksoy_tNajstarija Alijeva kći. Svjesna očeve odsutnosti. Nema dlake na jeziku. Bori se za svoje ideale. Na fakultetu prava za oko će joj prvi zapeti buntovni Ahmet koji vodi proteste protiv oštre turske vlade. Berrin je hrabra djevojka koja želi zaštiti svoju majku i obitelj.

Farah Zeynep Abdullah (Aylin Akarsu)

Farah_Zeynep_Abdullah_tDruga kći pomorca Alija i Džemile. Ajlin je pomalo vrckasta. Ima pogrešne ideale, brzo se zaljubi i buntovna je. Smatra da je njezina majka sama kriva što otac ima ljubavnicu,  jer žena po njoj moram biti dotjerana i ne dopustiti da se muškarac zagleda u drugu.

Aras Bulut İynemli (Mete Akarsu)

Aras_Bulut_Iynemli_tNajstariji sin Alija i Džemile. Često ulazi u sukobe s vršnjacima. Odlučan je suprotstaviti se ocu. Želi postati uspješan glazbenik. Ponekad ga zaslijepi mržnja te nije svjestan svojih postupaka.

Meral Çetinkaya (Hasefe Akarsu)

Meral_Cetinkaya_tAlijeva majka, najstariji lik u priči. Jednostavna je, hrabra i iskusna žena. Vjeruje da njezin sin ne postupa ispravno i dovoljno je izravna i srčana da zauzme stranu svoje snahe Džemile. Njezin drugi sin Kemal i snaha Neriman, kao proračunate osobe koje ponašanje mijenjaju kako vjetar puhne, u očima Hasefe ne vrijede puno.

Emir Berke Zincidi (Osman Akarsu)

Emir_Berke_Zincidi_tNajmlađe dijete u obitelji.  Budući da je tako malen, svi ga štite i pokušavaju ga držati izvan događaja. No zbog toga se on, za razliku od drugih članova obitelji, razvije u osobu koja sve događaje može sagledati u cijelosti te dati najobjektivniji komentar na sve što se događa. Zbog toga je Osman središnji lik priče koja se proteže od 1967. do danas. Cijela je priča zapravo Osmanova priča.

Wilma Elles (Caroline Encke)

Wilma_Elles_tAtraktivna Nizozemka. Spremna je pod svaku cijenu oduzeti Alija njegovoj obitelji. Voli udobnost i luksuz.

Hrvatska: Nova TV, od ponedjeljka 05.11.2012 u 18.00

Srbija: Prva TV, početak 2013. godine je početak emitovanja serije

 

Sadržaj:

Priča počinje 1967. godine u jednoj od starih istambulskih četvrti i traje sve do danas.

U središtu priče nalazi se obitelj Akarsu. Ova saga obuhvaća razdoblje raspada te obitelji i prikazuje kako je taj raspad utjecao na njezine članove i kakvu je životnu priču svatko od njih proživio. Politička i društvena zbivanja i promjene, počevši od 1967. godine, tvore društvenu pozadinu priče i stoga su važni. Životne priče, odnosi i sukobi likova razvijat će se u trenutku velikih turbulentnih povijesnih razdoblja Turske.

Kad Džemile Akarsu, supruga pomorca Alija Akarsua sazna za njegovu ljubav prema Nizozemki Caroline, započinje bolno razdoblje koje će završiti rastavom braka. Nepovoljni uvjeti koje ta situacija donese ostavljaju trajan trag koji će do samog kraja oblikovati živote Džemile, Alija i njihove djece. Njihove međusobne i životne borbe nastavljaju se noseći tragove traume koju je izazvala rastava. Alijeva i Džemilina najstarija kći, studentica Berin, njihova mlađa kći, gimnazijalka Ajlin i njihov sin Mete tu traumu osjećaju duboko u svojim životima, pa se i njihove životne priče razvijaju pod njezinim utjecajem. Najmlađi član obitelji, šestogodišnji Osman, dio je tog procesa, njime je pogođen i promatra ga. Budući da je tako malen, svi ga štite i pokušavaju ga držati izvan događaja. No zbog toga se on, za razliku od drugih članova obitelji, razvije u osobu koja sve događaje može sagledati u cijelosti te dati najobjektivniji komentar na sve što se događa.

Zbog toga je Osman središnji lik priče koja se proteže od 1967. do danas. Cijela je priča zapravo Osmanova priča. Osman će s razvojem priče sazreti i potpuno se pokazati tek kad priča stigne do sadašnjosti.